e mo Jak wykonać pastę cukrową? | Depilacja cukrowa

Jak zrobić masę cukrową?

W ostatnim czasie coraz bardziej staje się popularna depilacja cukrowa, która została zapoczątkowana na Bliskim Wschodzie i prawdopodobnie była wykorzystywana przez kobiety w haremie.

Oczywiście, jej największą zaletą jest to, że można ją wykonać samodzielnie w domu, a co najważniejsze przygotowanie pasy cukrować jest bardzo proste, a poza tym wiąże się to z nakładem naprawdę niewielkich kosztów.

Po pierwsze, do wykonania pasty najczęściej potrzebne są tylko trzy składniki: woda, cukier i sok z cytryny, czasami wykorzystywany też jest rumianek, który nadaje jej wspaniałego aromatu. Oprócz tego, musimy się zaopatrzyć w rondelek, szklankę do oddzielania właściwych proporcji produktów, ewentualnie łyżkę do mieszania składników oraz plastikową miskę, w której będziemy studzić przygotowany preparat do depilacji.

Oto bardzo prosty sposób przygotowania pasty cukrowej

Na początku, musimy odmierzyć szklankę cukru, pół szklanki wody i wycisnąć sok z połowy dużej cytry. Następnie, wlewamy wodę do rondelka i czekamy aż się zagotuje. Kolejno, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i dokładanie mieszamy albo obracamy rondelkiem w taki sposób, aby uniknąć przypalenia masy.

Z czasem (zwykle po kilkunastu minutach) substancja zacznie przybierać słomkowy kolor. W dalszym ciągu mieszamy masę, czekamy aż zgęstnieje i przybierze bursztynowy odcień. Później ściągamy masę z kuchenki gazowej i mieszamy ją ponownie. Na koniec przelewamy ją do plastikowej miski, aby szybciej ostygła.

Pamiętamy o tym, że właściwie przygotowana pasta nie może być za twarda ani za rzadka. Gdy masa jest zbyt gęsta, dodajemy do niej trochę wody i gotujemy jeszcze parę chwil, natomiast gdy pasta rozpływa nam się w palcach, należy ją jeszcze przez jakiś czas gotować aż zgęstnieje.

Warto podkreślić to, że nie trzeba bardzo się przejmować zachowaniem w właściwych proporcji pomiędzy cukrem i wodą, ponieważ gdy będzie jej za dużo, po prostu więcej czasu będziemy musieli poświecić na jej przygotowanie.

Poza tym, niektórzy przygotowują pastę bez użycia wody, którą stosuje się jak wosk. Najpierw do rondelka wrzucamy 1/3 torebki cukru i wlewamy sok z 2 cytryn. Gotujemy, gdy masa uzyska bursztynowy kolor, ściągamy ją z gazu w celu przestygnięcia i dodajemy do niej łyżeczkę gliceryny, koniecznie z apteki.

Jak widać, przygotowanie masy cukrowej jest bardzo prostym zadaniem, poza tym nie musimy się  wcale trzymać ściśle przepisu, by efekt był zadawalający. Natomiast, jeśli dalej jesteśmy sceptycznie nastawieni do samodzielnego wykonywania pasty cukrowej, bez problemu możemy zakupić gotową masę w wielu drogeriach.